Foto: Claus Bjørn Larsen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl igangsætter fire projekter til i alt 12 mio. kroner i målet om at skabe flere grønne jobs. Foto: Claus Bjørn Larsen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl igangsætter nu fire pilotprojekter, hvor unge sammen med erfarne akademikere skal skabe grønne jobs og forbedre miljøet. Blandt projekterne er Green Network, i samarbejde med Vejle og Kolding Kommune og Designskolen Kolding, blevet bevilget midler til at starte projektet ‘Grønne Forandringsagenter’.

Projektet har til formål at uddanne 30 unge og ældre ledige højtuddannede til grønne forandringsagenter, som med et nyudviklet forandringsværktøj skal tilbyde grønne løsninger til private virksomheder og offentlige organisationer.

Målet er, at agenterne ansættes til at gennemføre løsningerne inden for f.eks. klimatilpasning og ressourceoptimering, så 70 % får et grønt job i projektperioden eller i forlængelse af projektet.

Grønne Forandringsagenter er ét af i alt fire pilotprojekter, som miljøminister Kirsten Brosbøl sætter i gang sammen med Enhedslisten, hvor unge akademikere i samarbejde med erfarne ældre skal løse miljøproblemer og skabe nye grønne jobs.

Det er første gang, at vi får unge og ældre til at samarbejde om grøn omstilling. Med en fælles indsats kan de hjælpe mindre virksomheder med at få mere ud af mindre. For eksempel kan en restaurant få hjælp til at minimere madspildet, eller en vognmandsvirksomhed kan få hjælp til at spare penge ved at bruge mindre benzin. Pilotprojekterne gør det muligt at prøve nogle gode ideer af i virkeligheden og kan samtidig skabe flere grønne jobs, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Grønne jobs til Vejle og Kolding
Kenneth Hald Jensen, adm. direktør i Green Network, håber på, at de mindst 30  grønne forandringsagenter kan bane vejen for mange nye, grønne arbejdspladser og give virksomhederne et solidt kompetenceløft til at arbejde med bæredygtighed som forretningsdisciplin.

– Bæredygtighed er en forretningsdisciplin, som virksomhederne i stigende grad efterspørger kompetencer til at udnytte. Med de grønne forandringsagenter får virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft, der kan bidrage til at sikre bæredygtig vækst med de forandringsværktøjer, som bliver til i projektsamarbejdet. Samtidig er projektet forhåbentlig med til at skabe en masse grønne arbejdspladser i Vejle og Kolding Kommune, siger Kenneth Hald Jensen.

Projekt ‘Grønne forandringsagenter’ gennemføres i samarbejde mellem Jobcenter Vejle, By & Udviklingsforvaltningen i Kolding, Green Network og Designskolen i Kolding.

Bagom projekterne
Projekterne sættes i gang på baggrund af en aftale mellem regeringen og Enhedslisten. Miljøstyrelsen modtog i alt 20 ansøgninger til pilotprojekter, som involverer kommuner, grønne netværk, universiteter, fagforbund, virksomheder og foreninger.

– Med projekterne får vi brugt den værdifulde viden, der findes i samfundet, til at minimere forureningen fra virksomheder og samtidig skabe nye job. Det er en win-win situation for både virksomheder, almindelige mennesker og miljøet, og derfor er projekterne et hjertebarn for Enhedslisten, siger Per Clausen, miljøordfører for Enhedslisten.

Følgende fire projekter sættes nu i gang for i alt 12 mio. kroner:


  • Grønne Forandringsagenter i Vejle og Kolding


  • Det Grønne Rejsehold i Nordjylland


  • Ressource City i Næstved


  • Smart grøn innovationsplatform i Albertslund


Kontakt Green Network for yderligere information på:

GreenNetwork@GreenNetwork.dk eller tlf. (+45) 70 25 40 70

Eller læs mere på projektets hjemmeside www.GreenChangeAgents.dk.

logo11