På rejse med Verdensmålene og Green Network: Mål nr. 12

Vores rejse med Verdensmålene fortsætter ind i hjertet af Jylland. Ind til Silkeborg, hvor vi skal møde en virksomhed som tænker Verdensmål 12 ind i deres kerneopgaver. Gennem målet sikrer de ”bæredygtigt forbrug og produktionsformer” og genanvender i dag 78,8 % af deres affald. Virksomheden som vi har besøgt, er Bucher Municipal, tidligere J. Hvidtved Larsen, og her tog vi en snak med deres kvalitetsdirektør, Pia Byrial.

 

Ambitiøse mål hos Bucher Municipal

Verdensmål 12

Verdensmål 12

Bucher Municipal har 3 produktionssites og producerer bl.a. slamsugere og fejemaskiner med et lavt CO2 aftryk til glæde for deres kunder; kommunerne. Verdensmålene lå hellere ikke langt væk for Pia, der har arbejdet med Verdensmålene før. Der var samtidig noget over slamsuger og bæredygtighed, der fascinerede hende: ”Både fejemaskiner og slamsugere er jo bæredygtige i sig selv, da de fjerner uønskede partikler fra naturen. En af de helt store udfordringer består i at sikre en bæredygtig anvendelse af vand og affaldshåndtering.”

 

 

Pia sagde derfor ja tak til opgaven, tog den til sig og Bucher Municipal fik sat nogle ambitiøse mål for deres forbrug og produktion. ”Vi har sat et ambitiøst mål som siger, at 80% af den samlede affaldsmængde skal genanvendes. Med et øget globalt fokus på bæredygtighed og genanvendelsesmuligheder følger også høje forventninger fra samfundet”.

Ved at analysere og se på Verdensmålene og deres delmål, har Bucher Municipal valgt at have fokus på delmål 12.5 – reducere affaldsmængden betydeligt. Samtidig har Bucher Municipal valgt at skabe en positiv konkurrence ud af affaldsorteringen, på de forskellige beliggenheder. “Så hvis man i Them kan nå 70 % så kan man på Kejlstryptværvej nå 75 %”. Noget der går så godt at de nu genanvender 78,8 % af den samlede affaldsmængde! Men de ligger ikke blot på laurbærbladene: ”Vi er utrolig stolte af det, og på Lillehøjvej går vi efter 85% næste år”. Det ligner at Bucher Municipal har fundet vejen, så hvordan gør de det?

 

“Det er ikke bare godt for miljøet – det er også godt for bundlinjen

                                                                                                                                                                                                      – Pia Byrial, kvalitetsdirektør

 

Den grønne bundlinje

Pia Byrial

Pia Byrial, Bucher Municipal ©Bucher Municipal

Med ambitiøse målsætninger, arbejder Bucher Municipal med affaldet hele organisationen rundt. Helt lav-praktisk har de eks. udskiftet engangskrus til glasflasker på deres fabrikker. Udover at kigge på ansvarligt forbrug på fabrikkerne, så fokuserer Bucher Municipal også på, hvordan deres produkter anvendes bæredygtigt. Deres slamsuger kan derfor adskille vand fra slam og genbruge det til andre spuleopgaver!

 

Koblingen mellem teknologi og effektiv rengøring, gør at kunderne nu ser på det Pia kalder ’den grønne bundlinje’. Kan der spares både penge og CO2 så er kommunen glad, og det er noget Bucher Municipal kan hjælpe med: Vi gør det muligt at fremme delmål 12.7, bæredygtig offentlig indkøbspraksis, hvor kommunale ledere får mulighed for at prale med nul emissioner”.

Ved at have en fejemaskine, som kører på el i op til 8 timer og med så lavt et støjniveau at borgerne kan sove trygt uden larm, meddeler Pia at: ” Det er ikke bare godt for miljøet – det er også godt for bundlinjen”.

 

Bucher Municipal markedsfører også deres brug af Verdensmålene. På slamsugerne er Verdensmålene påført for at vise, at de arbejder med dem – og dét bemærkes. Bucher Municipals aktive fokus på Verdensmål 12, gjorde da også indtryk hos Middelfart kommunes miljøingeniører ved et tilsyn på et serviceværksted. ” Jeg fornemmede, at han blev lidt imponeret, og skyndte sig ind for at hente et kamera og fik foreviget slamsugeren med de 17 verdensmål”. Mon ikke ingeniøren tænker på Bucher næste gang kommunen skal have nye fejemaskiner eller en slamsuger på besøg?

 

Bucher Municipal slamsuger med Verdensmålene påsat

Bucher Municipals slamsuger pryder med Verdensmålene © Privat foto af Pia Byrial

 

Green Network som rådgiver og underviser

Ens CSR-arbejde er ofte præget af tidens tendenser og trends. Ved et partnermøde med Green Network blev Pia præsenteret for de forskellige muligheder og risici, trends har med sig. Alt sammen for at være på forkant med udviklingen.

 

Udover muligheden for sparring med Green Network, føler Pia også at det er en virksomhed, der lytter til ens inputs. Det er også et sted, hvor fælles oplevelser på tværs af ens organisation skabes. I 2016 opkøbte Bucher Municipal J. Hvidtved Larsen, og der skulle derfor skabes nogle fælles oplevelser.

Gennem et AMO-kursus, faciliteret af Green Network, mødtes arbejdsmiljørepræsentanterne fra de to virksomheder hinanden for første gang. Fordi det hverken var hos den ene eller den anden, var Green Network et neutralt sted, hvor den fælles oplevelse blev skabt. Noget Pia er rigtig glad for: ”Det var en rigtig god beslutning at få en fælles oplevelse inden vi for alvor skulle til at arbejde sammen.”

 

Følg med i løbet af efteråret, når vi fortsætter vores rejse med Verdensmålene og ser hvad vores andre partnervirksomheder gør til daglig.

 

De 5 mest brugte Verdensmål for virksomheder

 

Denne artikel er en del af kampagnen “På rejse med Verdensmålene og Green Network”. I løbet af efteråret sætter Green Network fokus på partnervirksomhedernes arbejde med FN’s Verdensmål – denne gang Verdensmål nr. 12